Kalendarz Wydarzeń
Kalendarz wydarzeń
X EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU KULINARNEGO DLA KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH PN. BITWA REGIONÓW 2025
Konkurs Kulinarny pn. „BITWA REGIONÓW” to największy konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej; upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Organizatorami Konkursu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego. Produkty regionalne muszą być związane z danym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
W jubileuszowej edycji Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” udział zgłosiły 1843 Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, w tym 91 z województwa warmińsko-mazurskiego.
Na terenie Warmii i Mazur zaplanowano 8 wydarzeń, podczas których odbędą się eliminacje regionalne I Etapu.
Na co Komisje Konkursowe będą zwracać uwagę?
Zespoły będą musiały wykazać związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Ocenione zostaną walory degustacyjne jak smak, aromat czy tekstura poszczególnych elementów potrawy. Punktację podnieść mogą estetyka podania oraz wykorzystanie i zastosowanie produktu regionalnego. W tegorocznej edycji dodano nowe kryterium obejmujące artystyczne środki przekazu, takie jak muzyka, śpiew czy taniec.
Uczestnicy Konkursu walczą o następujące nagrody:
Etap I
I miejsce nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł
II miejsce nagroda pieniężna o wartości 1 500 zł
III miejsce nagroda pieniężna o wartości 1 000 zł
Etap II
I miejsce nagroda pieniężna o wartości 5 000 zł
II miejsce nagroda pieniężna o wartości 3 500 zł
III miejsce nagroda pieniężna o wartości 2 000 zł
Etap III
I miejsce nagroda pieniężna o wartości 25 000 zł oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa,
II miejsce nagroda pieniężna o wartości 15 000 zł
III miejsce nagroda pieniężna o wartości 10 000 zł
„BITWA REGIONÓW” – KRÓTKI RYS HISTORYCZNY
Konkurs przeznaczony dla Kół Gospodyń Wiejskich początkowo nosił nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”.
Pomysł imprezy zrodził się w 2014 r., a inicjatorami przedsięwzięcia byli pracownicy OT Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy i Gdyni. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r. w Chojnicach. Wzięło w niej udział 19 Kół Gospodyń Wiejskich z województw kujawsko-pomorskiego i pomorskiego. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw regionalnych: dania głównego bazującego na wybranym gatunku mięsa oraz deseru. Z woj. kujawsko-pomorskiego I miejsce zajęły reprezentantki z KGW w Legbądzie, a z woj. pomorskiego – KGW w Zielonej Chocinie.
II EDYCJA
Od II edycji zmieniła się nazwa konkursu na „Bitwa Regionów – Bitwa na smaki” oraz jego lokalizacja (Myślęcinek). Uczestnikami było pięć kół z województwa pomorskiego oraz pięć z kujawsko-pomorskiego, a ich zadaniem było przygotowanie dwóch potraw charakterystycznych dla regionu: dania głównego z drobiu oraz deseru.
III EDYCJA
W 2017 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa kontynuował konkurs kulinarny z udziałem trzech województw (kujawsko- pomorskie, pomorskie i wielkopolskie) pn. „Bitwa Regionów – Bitwa na smaki Wielkopolski, Pomorza i Kujaw”. W III edycji konkursu nagrodzono KGW z Klepar (Kujawy) za kwas kujawski i kluski kartoflane z dodatkami. Najlepszy deser regionalny – leguminę – przygotowało KGW z Nowej Świętej w Wielkopolsce.
IV EDYCJA
Emocje, które towarzyszyły uczestniczkom kulinarnych zmagań, oraz rosnące zainteresowanie pań zrzeszonych w Kołach Gospodyń Wiejskich sprawiły, że w roku 2018 został zorganizowany konkurs o zasięgu krajowym. Do I etapu IV edycji „Bitwy Regionów” zgłosiły się 73 KGW z 10 województw, a w szranki stanęło 30 wybranych KGW. Komisja konkursowa wyłoniła wówczas następujących laureatów: I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (woj. podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem, II miejsce – KGW Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „kasli” – karkówki surowej, wędzonej, duszonej w kapuście kiszonej, III miejsce – KGW Ornontowice (woj. śląskie) za kopę ornotowicką. Jury przyznało też 2 wyróżnienia: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” z Dziadowic Folwarku (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich z Osowca (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.
V EDYCJA
W piątej edycji konkursu wzięło udział 784 koła z całej Polski i był to debiut Warmii i Mazur
w Konkursie. Półfinał „Bitwy Regionów” w województwie warmińsko-mazurskim odbył się podczas XXVI Targów Rolniczych „Wszystko dla Rolnictwa” w Olsztynie.
Na podium stanęły zajmując kolejno:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” w Lubajnach za potrawę „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym”,
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Cimochach „CIMOSZANKI”, które przygotowało „Farszynki Mazurskie”,
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Mierkach za „Kaczkę faszerowaną Jana po mazursku”.
W finale ogólnopolskim nasze województwo reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” z miejscowości Lubajny z potrawą „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym. Koło zajęło III miejsce na podium otrzymując gratulacje z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Dyrektora Generalnego KOWR podczas finałowej gali na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Wyjątkową nagrodą dla laureatek „Bitwy Regionów” było spotkanie z Parą Prezydencką, w Pałacu Prezydenckim.
VI EDYCJA
W 2021 roku w Konkursie dla KGW „Bitwa Regionów” udział wzięło 618 zespołów z całego kraju. Laureatkami w naszym regionie zostały zajmując kolejno:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu za „Dzyndzałki z wędzoną sielawa i kaszą
w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”,
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Sedrankach za „Babie uszy”,
III miejsce - "Przyjaciele Zimnej Wody" za „Gulasz z sarny marynowany w czerwonym winie z nutą rozmarynu i gorzkiej czekolady”.
Reprezentujące Warmię i Mazury Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego w Finale Konkursu zajęło pierwsze zaszczytne miejsce i nagrodę główną za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”. Finał konkursu, który towarzyszył Ogólnopolskim Dożynkom Jasnogórskim i Krajowej Wystawie Rolniczej odbył się
4 września 2021 r. w Częstochowie.
VII EDYCJA
W 2022 do Konkursu zgłosiło się 3197 zespołów z całej Polski, w tym z woj. warmińsko-mazurskiego 118 (111 kół i 7 stowarzyszeń).
W półfinałach na podium stanęły kolejno Koła:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie za Mazurską zupę klopsową (powiat ostródzki)
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach za Kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny (powiat gołdapski)
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Monasterzysku za Babę ziemniaczaną z sosem grzybowym (powiat elbląski)
Wyróżnienie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich za Węgorza w sosie koperkowym. (powiat olsztyński)
VIII EDYCJA
W 2023 roku wpłynęła rekordowa liczbę zgłoszeń, bo aż 3528! W województwie warmińsko-mazurskim 133 drużyny, w tym 130 KGW i 3 stowarzyszenia, stanęły w szranki o najlepszą regionalną potrawę podczas 12 powiatowych Pikników z PRODUKTEM POLSKIM. W półfinale wojewódzkim spotkało się 12 KGW, wśród najlepszych znalazły się:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Jesionowianki z sandaczem okraszanym koperkiem, pod pierzynką z aksamitnej śmietanki podanym z warmińskimi plincami; surówką z pora, jabłka i marchewki, karmelizowaną marchewką i buraczkiem oraz kompotem z rajskiego sadu (powiat olsztyński)
II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach z wiejską kaczką z kaszą pęczak i grzybami (powiat nowomiejski)
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach z dziczyzną po mazursku (powiat gołdapski).
IX EDYCJA
W 2024 roku do Konkursu zgłosiło się 2006 Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z całej Polski. 101 zespołów rywalizowało podczas wydarzeń regionalnych w woj. warmińsko-mazurskim.
W półfinale wojewódzkim za najlepsze potrawy nagrody otrzymały:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu - Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym
w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany,
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich – Wronka - Mazurska zupa rybna z szyjkami rakowymi
z dodatkiem kawioru ze szczupaka podanego na chruściku smażonym w głębokim tłuszczu
z dodatkiem smalcu z wędzonej słoniny,
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich „Merynos” w Olbrachtówku - Farszynki mazurskie.
Lokalizacja
plac w centrum Olecka
Plac Wolności 22
19-400 Olecko
e-mail rok@rokmg.pl
Tel. 87 520 20 59 http://rokmg.pl